Ваш браузер застарів

Оновіть браузер, щоб безпечніше, швидше та зручніше користуватися сайтом

Оновити браузер

УРЯД ДО 1 ЛИПНЯ ПОДОВЖИВ ДІЮ ПІЛЬГОВИХ ЦІН НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

27 квітня 2020

Кабінет Міністрів України подовжив до 1 липня дію спеціальних обов’язків (ПСО) постачальників природного газу. Вони зобов’язані до зазначеної дати постачати газ для населення за пільговою ціною . Для виробників теплової енергії ціни ПСО буде діяти до 1 травня 2021 року.

УРЯД ДО 1 ЛИПНЯ ПОДОВЖИВ ДІЮ ПІЛЬГОВИХ ЦІН НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Згідно рішення уряду: 

  • до 1 липня 2020 року постачальники природного газу будуть постачати ресурс на умовах ПСО для потреб побутових споживачів і релігійних організацій;
  • до 1 травня 2021 року постачальники природного газу будуть постачати ресурс на умовах ПСО для виробників теплової енергії (ТКЕ).

Відповідні зміни внесені до Постанови Кабінету Міністрів України, яка затвердила покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу з метою забезпечення загальносуспільних інтересів на ринку природного газу.

«Ми продовжуємо забезпечувати безперебійне постачання газу нашим клієнтам. Для них наразі все залишається без змін. Му докладемо зусиль, щоб перехід на ринкові відносини був для споживачів газу якомога простим і зрозумілим», - прокоментував Артем Компан, директор ТОВ «EГАЗ».

Нагадаємо, що з 1 травня 2020 року Україна повинна була перейти на ринкові умови формування ціни на газ. Спеціальні обов’язки були запроваджені тимчасово для того, щоб дати час суб’єктам ринку природного газу перейти на повністю ринкові відносини.

В рамках останнього засідання Energy Club його учасники визначили, що перехід на ринкові відносини між суб’єктами ринку природного газу неможливий без:

  • визначення постачальника «останньої надії», який гарантовано забезпечить газом споживача у разі відсутності у нього свого постачальника, відмови або неспроможності цього постачальника забезпечити споживача ресурсом;
  • удосконалення механізму надання державної допомоги у вигляді пільг чи субсидій для населення та ТКЕ або кредитування державою під невеликий відсоток для оплати боргів за договорами реструктуризації;
  • простого і зрозумілого механізму переходу споживача від одного постачальника газу до іншого;
  • дієвого механізму стягнення боргів з неплатників за спожитий природний газ;
  • забезпечення рівного доступу всіх постачальників до природного газу внутрішнього видобутку.

Наразі ці питання залишаються невирішеними.