Ваш браузер застарів

Оновіть браузер, щоб безпечніше, швидше та зручніше користуватися сайтом

Оновити браузер

Через борги кожен другий українець не виключає зриву опалювального періоду

27 серпня 2020

Єдине рішення, що гарантує стабільне проходження наступаючого опалювального періоду – це оздоровлення фінансового стану енергетичних та комунальних підприємств шляхом списання безнадійних боргів між ними. Такого висновку дійшли експерти по результатах аналізу дослідження Центру Разумкова стосовно ризиків зриву опалювального сезону

Через борги кожен другий українець не виключає зриву опалювального періоду

Згідно соціологічного дослідження Центру Разумкова, 51% споживачів комунальних послуг у тій чи іншій мірі очікують проблем із теплом найближчою зимою. Приблизно половина із них впевнені у перебоях постачань енергоносіїв через борги за газ, які накоплені енергетичними та комунальними  підприємствами.

Підсумки дослідження «Відношення населення до можливості зриву опалювального сезону та зростання комунальних тарифів», яке Центр Разумкова провів у серпні 2020 року, вказують на те, що лише менше третини споживачів не переймаються за проходження наступного опалювального періоду.   

Як Ви вважаєте, наскільки ймовірно, що через борги за газ та інші енергоносії, опалювальний сезон у Вашому місті (селищі, селі) цієї осені може не розпочатися або буде припинене постачання населенню електроенергії, води?

  1. Можливість цього дуже висока

6,7

  1. Можливість цього досить висока

17,5

  1. Можливість того, що це станеться, низька

26,8

  1. Упевнений(а), що цього не станеться

29,3

  1. Важко відповісти

19,7

 

В таких умовах експерти Центру Разумкова вважають, що «єдина можлива альтернатива, яка може бути підтримана споживачами і дозволить успішно провести опалювальний сезон - це оздоровлення фінансового стану комунальних підприємств, а також забезпечення ліквідності газової галузі шляхом списання безнадійних боргів між учасниками ринку».

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2022  респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.