Ваш браузер застарів

Оновіть браузер, щоб безпечніше, швидше та зручніше користуватися сайтом

Оновити браузер

Оператори ГРМ зазнали збитків на 1,2 млрд грн через неадекватний рівень тарифів

07 травня 2020

Газорозподільні компанії в період з січня по квітень 2020 року зазнали збитків на суму 1,2 млрд грн. Збиткові тарифи на розподіл (доставку) газу, встановлені НКРЕКУ на перше півріччя поточного року, дозволяють профінансувати тільки 70% собівартості послуги доставки газу

Оператори ГРМ зазнали збитків на 1,2 млрд грн через неадекватний рівень тарифів

Наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапне приведення тарифів на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Тому Держрегулятор встановив свідомо збитковий рівень тарифу на першу половину 2020 року.

Компенсація збитків Операторам ГРМ запланована тільки в другому півріччі цього року. Тарифи на доставку (розподіл) газу, що діють з січня по червень 2020 року, не покривають третини поточних витрат операторів ГРМ, що працюють під брендом РГК. Тільки за чотири місяці (січень - квітень) поточного року це призвело до збитків газорозподільних компаній на суму 1,2 млрд грн.

Ситуацію ускладнили неплатежі клієнтів, коли в умовах карантину Оператори недоотримали за свої послуги 500 млн грн. Всі кошти, отримані за доставку газу, оператори ГРМ використовують на пріоритетні в умовах карантину напрямки: роботу аварійних служб 104, екстрені ремонти, оплату праці та засоби індивідуального захисту співробітників.

Занижений розмір тарифів, який був затверджений НКРЕКП, робить неминучим подальше зростання неплатежів і зростання боргів перед оператором ГТС. Це призведе до платіжної кризи в системі доставки газу споживачам, банкрутства підприємств газотранспортної галузі, розбалансування всієї газової системи країни і ставить під загрозу її безпечну роботу.

Вирівнювання тарифів на розподіл до економічно обґрунтованого рівня зупинить накопичення боргів в газотранспортній галузі. Дія економічно обґрунтованих тарифів, при збереженні низьких ринкових цін на газ, дозволить до кінця року вивести газотранспортну галузь максимально близько до точки беззбитковості.

У випадку реалізації такого сценарію фінансовий стан операторів ГРМ стабілізується і дозволить приступити до вирішення боргових проблем газової галузі, що накопичилися за останні п'ять років.